Go Back
Vytlačiť

Ríbezľový krémový piškótový koláčik

Ríbezle sú najlepšie surové, mierne kyselkasté, chrumkavé, doplnené výraznejšou sladkou krémovou chuťou

Ingrediencie

  • KORPUS:
  • 5 vajec
  • 125 g kr. cukor
  • šťava z polovice citrónu
  • 55 g práškového škrobu Maizena, Gustin
  • 30 g hladkej múky
  • 30 g hrubej múky
  • STREDNÁ VRSTVA:
  • 500-600 g čerstvých ríbezlí
  • Pudingová vrstva
  • 2 x vanilkový puding dr.Oetker + 5PL kryštálového cukru
  • 0,7 dl ríbezlového sirupu necelé deci
  • 7 dl mlieka
  • 250 g masla + 150g kryštálového cukru

Inštrukcie

  1. KORPUS:
  2. Z vajíčok oddelíme bielka a vyšľaháme z nich sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny a opatrne zamiešame do bielkového snehu.
  3. Pridáme šťavu z jedného citrónu a suchú zmes (škrob + múky) a opäť opatrne zapracujeme do homogénnej hmoty. Takto pripravené cesto upečieme na plechu (odporúčam použiť papier na pečenie.
  4. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180°C zhruba 25 minút - toto si odsledujte. Ja mám teplovzdušnú rúru a upečené mám aj za 20 minút.
  5. Svokra má elektrickú a podla "prietoku" elektriky a presného nastavenia termostatu niekedy pečie 20 a niekedy aj 28 minút. Necháme vychladnúť a
  6. Na upečenú piškótu vysypeme umyté očistené ríbezle
  7. PUDINGOVÁ VRSTVA:
  8. sirupom zmiešame s mliekom a pridaním cukru a pudingu spravíme HUSTÝ PUDING. Vanilkový puding je v podstate neutrálny a ríbezľový sirup ho PREBIJE a dostanete FANTASTICKÝ ríbezľový puding.
  9. Puding necháme vychladnúť - často miešame, aby sa nevytvorila "kôrka". Najrýchlejšie sa nám to podarí, keď nádobu s pudingom vložíme do studenej vody (v kuchynskom dreze).
  10. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom. Maslo by malo byť mimo chladničky aspoň niekoľko hodín, aby bolo mäkké a dalo sa vyšľahať.
  11. Ponorným mixérom primiešame vychladnutý puding a opatrne navrstvíme na piškótu s ríbezľami.
  12. Ozdobíme šľahačkou a pár bobuľami ríbezlí.