Vytlačiť

Lososové rizoto

Ľahká, časovo nenáročná a zdravá bašta.

Ingrediencie

  • 1/2 kg filet z lososa - čerstvý je lepší ale môže byť aj mrazený,
  • 3 hrnčeky guľatej ryže
  • 1 ks stredne veľká cibuľa
  • 2-3 dl bieleho vína
  • 2 ks zeleninový bujón ak nemáme poruke vývar,
  • 1 dl jedlý olej
  • 2 pol. lyžice masla
  • 1-2 hrste lístkového špenátu
  • 1 hrsť zeleného hrášku nemusí byť,
  • 3-4 strúčiky cesnaku vždy sa hodí do jedla so špenátom,
  • 20 dkg tvrdého syra na strúhanie napr. Parmezán, ale môže byť aj Eidam, podľa vkusu a peňaženky,
  • soľ

Inštrukcie

  1. - Filet lososa umyjeme, zbavíme kože a nakrájame na kocky cca 2x2 cm.
  2. - Do kastrólika nalejeme čistú vodu asi 2 cm, vložíme paráčik a vodu privedieme do varu. Keď voda vrie, na paráčik poukladáme kúsky lososa, prikryjeme a paríme cca 5 minút. Následne odstavíme.
  3. - Očistíme si cibuľu, nakrájame na drobno a orestujeme do sklovita (max. do mierne ružova)na rozpálenom oleji. Pridáme ryžu a restujeme cca 3 minúty, zalejeme bielym vínom a pripraveným horúcim vývarom.
  4. Na miernej teplote za občasného miešania a podľa potreby pridávania vývaru varíme cca 20 minút.
  5. Ryža v rizote by podľa ostrieľaných šéfkuchárov nemala byť uvarená "na blato", malo by ju byť medzi zubami trošku cítiť - podobne ako cestoviny - Al Dente.
  6. Konzistencia rizota by mala byť zároveň trochu kašovitá, až mierne tečúca, podobne ako "stredná" detská krupica. Správnu konzistenciu korigujeme pridaním vývaru, alebo strúhaným syrom - podľa potreby a vkusu.
  7. - Rozpustíme si maslo, pridáme špenát, buď mrazený lístkový, alebo čerstvý nakrájaný na drobno, zelený hrášok a rozpučené a nasekané strúčiky cesnaku, trochu osolíme a na panvičke za stáleho miešania restujeme cca 3 minúty.
  8. - Orestovaný špenát s hráškom a cesnakom pridáme do rizota, do ktorého opatrne vmiešame kúsky lososa. Podľa potreby dochutíme soľou.
  9. - Podávame posypané syrom, zapíjame bielym vínkom.
  10. - DOBRÚ CHUŤ :)