Vytlačiť

Voňavý Trdelník

Trdelník je tradičné sladké pečivo z kysnutého cesta, ktoré sa navinie na trdlo, obalí v orechoch s cukrom a škoricou a upečie, vnútro je duté, s ľahkou mäkkou úzkou striedkou, povrch chrumkavý.

Ingrediencie

  • 250 gramov polohrubej múky
  • 1 štipka soli
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 15 gramov čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru kryštál
  • 125 ml vlažného mlieka
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 50 gramov rozpusteného vlažného masla
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 1 vajce
  • na obalenie:
  • 50 gramov vlašských orechov
  • 12 kusov kockového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • na potretie valčeka:
  • vlažné rozpustené maslo
  • na potretie cesta:
  • 1 rozšľahané vajce

Inštrukcie

  1. Do misy robota preosejeme múku, premiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál, zalejeme vlažným mliekom a necháme na teple vykysnúť kvások.
  2. Keď kvások vykysol, pridáme nestrúhanú citrónovú kôru, vajce, rozpustené maslo a vymiesime pomocou miešacich hákov na hladké tuhšie cesto, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple kysnúť - asi 2 hodiny. Kým cesto kysne, zabalíme drevený valček na vaľkanie cesta do alobalu.
  3. V sekáčiku rozdrvíme na hrubo kockový cukor a vlašské orechy, zmes zmiešame s mletou škoricou a rozprestrieme rovnomerne na plech s pečiacim papierom.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme nožom na polovice a každú polovicu cesta rozšúľame dlaňami na dlhý šúľok o hrúbke nášho palca.
  5. Naše trdlo - valček v alobale potrieme tenkou vrstvou rozpusteného masla, aby sa cesto neprilepilo na alobal a špirálovite tesne vedľa seba navinieme šúľky cesta, valčekom ešte niekoľkokrát zľahka prejdeme cestom po doske, čím sa cesto na valčeku trocha sploští a lepšie spojí a priľahne na obalený valček.
  6. Cesto necháme ešte 20 minút podkysnúť a potrieme dookola po celej ploche rozšľahaným vajcom, potom obalíme v zmesi orechov, cukru a škorice.
  7. Obalené cesto na valčeku položíme na formu na biskupský chlebíček alebo nad hlbší pekáč a vložíme piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov C.
  8. Pečieme asi 30 minút do červena, kým cukor na povrchu nezačne karamelizovať a opečú sa drvené orechy, pričom valček každých 10 minút o niečo pootočíme, aby sa rovnomerne opiekol celý povrch. Počas pečenia kuchyňa nádherne rozvoniava po vanilke, karameli a škorici.
  9. Upečený Trdelník vyberieme z rúry, ešte za horúca zosunieme z valčeka a necháme vychladnúť na mriežke.
  10. Vychladnutý Trdelník ostrým nožom pokrájame v mieste špirálovitých prstencov na jednotlivé porcie, ktoré dáme na podnos.
  11. Kto chce, môže ešte posypať povrch práškovým cukrom.
  12. Servírujeme k čiernej káve, ku kakau alebo k čaju.

Poznámky k receptu

Trdelník je vlastne obyčajné sladké kysnuté cesto, rôzne ochutené, vo vnútri duté s úzkou vrstvou mäkkého nadýchaného cesta pod chrumkavým karamelovo - orechovým povrchom so škoricou, je úžasne chutný a voňavý. V histórii je prvá zmienka o Trdelníku už v roku 1450, známym a obľúbeným sa stal v 18. storočí. Pôvod tohto sladkého pečiva je v Transylvánii v Sedmohradsku, kde sa už piekol namotaný v pásoch na drevenom trdle za stáleho otáčania nad otvorenou pahrebou z dreveného uhlia, týmto spôsobom sa pečie dodnes, chuť pečeného nad pahrebou je typická a neopakovateľná. Trdelník sa rozšíril odtiaľ do celého Madarska, do Viedne, do Skalice na Slovensku, na Moravu a inde, dnes sa pečie v celom svete. EÚ uznala Trdelník ako tradičné madarské pečivo a ešte Trdelník z mesta Skalica. Názov pečiva je od trdla, na ktorom sa pečie. ľudia sú veľmi vynaliezaví, dnes ho pečú na kovových valčekoch, na prázdnych obalených pivových konzervách, dokonca na prázdnych a obalených šúľkoch z toaletného papiera, pečú ho v peci, nad pahrebou,v rúre, na grile a podobne. Pôvodné ochutenie povrchu trdelníka bol iba horúci karamel z cukru, postupne pribudli vlašské orechy, škorica, kokosový orech a iné, do cesta sa neskôr pridala aj vanilka a strúhaná citrónová kôra. Moderné verzie už sú známe tým, že upečený trdelník sa plní rôznymi náplňami i zmrzlinou, takou skoršou obdobou je rakúska Shaumrolle - plnené lístkové pečivo bielkovou penou, ľudovo nazývané "šamrolky"