Varená ryža Basmati

Vedieť správne uvariť ryžu Basmati treba vedieť, ponúkam recept.

Ingrediencie

  • 1 hrnček % 250 ml
  • 1 hrnček ryže Basmati
  • 1,5 hrnčeka vody
  • 1 lyžička soli

Inštrukcie

  1. Podstatný je správny pomer surovín, ktorý treba dodržať a použitá voda musí mať izbovú teplotu!
  2. Správny pomer ryže a vody je 1 hrnček ryže a 1,5 hrnčeka vod, čiže pomer je 1 : 1,5.
  3. Najprv ryžu poriadne opláchneme pod prúdom tečúcej vody, aby sme ju zbavili prebytočného škrobu, voda musí zostať číra,z ryže musí ísť úplne čistá voda.
  4. Premytú ryžu dáme do misy, zalejeme vodou tak, aby bola celá ponorená vo vode, v ktorej ju necháme namočenú 15 minút. Do hrnca dáme odmerané množstvo vody a privedieme do varu.
  5. Namočenú ryžu scedíme a necháme dobre odkvapkať z vody, dáme ju do hrnca s čistou vriacou vodou, privedieme znovu do varu, osolíme, plameň stiahneme na minimum, prikryjeme hrniec dobre tesniacou pokrievkou a varíme ešte 5 minút. Potom vypneme plameň, hrniec necháme stále prikrytý dobre tesniacou pokrievkou , necháme takto 15 minút, ryža sa v ňom ešte stále varí.
  6. Po tejto dobe odstránime pokrievku, skontrolujeme, či je ryža mäkká. Hotovú ryžu dáme do servírovacej misy, aby sa dalej nevarila.
  7. Môžeme ju priamo porcovať aj na jednotlivé taniere, takto sa varí ryža konkrétne v Indii, je to suchá varená ryža, bez pridania akéhokoľvek tuku, jej uvarené zrnká sú nezlepené, sú krásne oddelené a odskakujú pekne od seba. Podávame k rôznym druhom mäsa, upraveným na šťave alebo k rôznym zeleninovým vegetariánskym alebo mäsovým omáčkam.