Vytlačiť

Šípkový lekvár

Šípkový lekvár, ako ho robí moja mama. V obchode takýto nekúpite. Žiadne konzervanty, žiadna chémia. Len tradícia a história.

Ingrediencie

  • Šípky - koľkokolvek 5 kg je dávka
  • Cukor kryštál - 0 viď recept, 5 kg na 1 kg šípkovej hustej hmoty .

Inštrukcie

  1. Nazbierané šípky opláchnuť a hneď nechať vysušiť.
  2. Hneď po vysušení odrezať hornú tvrdú hlavičku.
  3. Nechať zmäknúť v tenkej vrstve (šípky by nemali byť na sebe). Zmäknú do cca 4-5 dní.
  4. Dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby voda presahovala šípky tak o 5 cm.
  5. Necháme zovrieť a odstavíme na 5-6 hodín.
  6. Privedieme do varu a varechou miešame tak, že šípky pri miešaní roztláčame o kraje hrnca.
  7. Varíme 45-60 minút - musia byť rozvarené.
  8. - Ak sú veľmi husté, môže sa pridať vrelá voda.
  9. Celú zmes ešte za tepla (nesmie už byť vriaca) prepasírujeme cez hrubšie sito a znova zalejeme vriacou vodou, ale len tak, aby to zakrylo zmes.
  10. Následne zmes zamiešať a znova prepasírovať - najlepšie cez jemnejšie sitko.
  11. Takto prefiltrovanú šťavu necháme varením zahustiť do potrebnej hustoty (kľudne aj na 2/3 až 1/2).
  12. Variť veľmi pomaly, aby len nebadane prebublávalo. Získame hustejšiu hmotu - lekvár, ktorý necháme vychladnúť a po vychladnutí pridáme 0,5 kg cukru na 1 kg lekváru.
  13. Pomiešať a nechať stáť 5-6 hodín (kľudne aj cez noc).
  14. Na druhý deň ráno priviesť do varu a vriace dávkovať do pohárov.
  15. Najlepšiu sterilizáciu spravíme tak, že naberieme vriaci lekvár tak 1 cm pod vrch pohára a priložíme vrchnák - ešte nezaťahujeme.
  16. Necháme nech sa zohreje vzduch medzi vrchnákom a lekvárom (tak 30-60 sekúnd) a vrchnák zatiahneme.
  17. Necháme veľmi pomaličky pod dekou vychladnúť. Lekvár sa takto dokonale vysterilizuje a vydrží aj 3-4 roky (ak sa nezje).