Vytlačiť

Šafránové krémové rizoto s kuriatkami

Ešte lepšie, ako čisté šafránové rizotto je s kuriatkami

Ingrediencie

  • - 2-3 PL kačacej masti alebo olej
  • - 1 väčšia cibuľa
  • - 250g krájaných kuriatok to sú hríbiky
  • - 300 ml ryže nepremytej, dá sa odmerať v pohári
  • - 1 liter zeleninového vývaru áno, môže byť aj bujón
  • - šťava z 1/4 citróna
  • - cca 150 g strúhaného syra parmezánového druhu
  • - 100 ml šľahačky na šľahanie
  • - 1/2 čl soli
  • - klasické maslo ekvivalent zhruba 2-3 PL
  • - 1 balíček Šafránu 0,1g

Inštrukcie

  1. Na masti osmahneme najemno nakrájanú cibuľu a pridáme nakrájané kuriatka.
  2. Pražíme, kým cibuľa nezačne žltnúť a mierne aj hnednúť. teraz je čas na prípravu šafránu. Ten di vysypeme do poldecáku a zalejeme vriacou vodou, necháme lúhovať, ako čaj.
  3. Pokračujeme vo varení, šafrán, príde na radu na koniec.
  4. K cibuli s kuriatkami pridáme ryžu, soľ a trošku opražíme aj ryžu. Zakápneme vytlačenou štvrťkou citrónu a zamiešame (kuriatka si pýtajú citrón).
  5. Podlejeme vriacim vývarom (zatiaľ asi len asi 3 dl) a za stáleho miešania varíme na nie veľmi divokom ohni. počas varenia sa nám časť vývaru vsiakne do ryže a časť odparí - stále podlievame tým vývarom, ktorý nám pomaly vrie na susednom plameni. Po cca 10 minútach varenia sa nám minul všetok vývar.
  6. Ak je ešte stále tvrdá ryže, tak môžeme pokračovať v podlievaní vriacou vodou (čistou). Ryža už je takmer hotová, tak pridáme zohriatu smotanu, maslo a vylúhovaný vývar aj so šafránom.
  7. Keď sa nám maslo rozpustí, pridáme aj 3 štvrtiny nastrúhaného syra (zvyškom posypeme rizoto pri servírovaní).
  8. Ešte raz zamiešame a hotovo.
  9. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu a jesť ho môžeme omáčkovou lyžičkou (to je taká menšia polievková lyžička)
  10. Dobrú chuť.