Vytlačiť

Rýchla jaternicová kaša

Ak dostanete chuť na jaternicovú kašu a nemáte čas na jej klasickú prípravu, vyskúšajte tento rýchly spôsob a môžete si v týchto sychravých dňoch výborne pochutnať.

Ingrediencie

  • 200 gramov bravčového pliecka
  • 200 gramov bravčového laloka
  • 200 gramov bravčovej pečene
  • 250 gramov udusenej ryže
  • 100 gramov cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 gramov vyškvarenej masti z domácej údenej slaniny
  • 100 gramov domácej bravčovej masti
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • sušený drvený majorán podľa chuti

Inštrukcie

  1. Postup přípravy receptu
  2. Do misy zomeliene bravčové pliecko s bravčovou podhrdlinou čiže lalokom a pridáme soľ.
  3. Bravčová podhrdlina je tiež známa pod názvami bravčový lalok alebo podbradok. Na domácej bravčovej masti orestujeme pokrájanú cibuľu do žlta a necháme úplne vychladnúť.
  4. Mäso s bravčovým lalokom okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a pridáme prelisovaný cesnak. Pridáme majoránku a orestovanú vychladnutú cibuľu, vychladnutú udusenú ryžu, pomletú bravčovú pečeň a všetko spolu dobre premiešame.
  5. Pekáčik vylejeme masťou z domácej údenej slaniny, môže byť iba domáca bravčová masť. Naplníme ho pripravenou jaternicovou kašou, uhladíme povrch. Na povrch ešte dáme domácu bravčovú masť. Pečieme v trúbe 30 minút pri teplote 180 stupňov C, kým povrch bude pekne do červeno-hneda.
  6. Podávame horúce s domácimi nakladanými pikantnými sladko-kyslými uhorkami a krajcom čerstvo upečeného chleba. Zvykne sa tiež podávať s varenými zemiakmi, kyslou sudovou kapustou alebo čalamádou. Je to moja zrýchlená verzia bez varenia, len upečená, ale vynikajúca.
  7. Ochladilo sa a zatúžili sme po jaternicovej kaši, ešte nie je práve zabíjačkové obdobie, ale chuť sme teda mali, spravila som zrýchlenú verziu bez varenia a chutila.

Poznámky k receptu

Klasicky sa pripravuje z uvareného bravčového ovarového mäsa, podhrdliny čiže laloka, pľúcok, pečene, ryže alebo krúp, niekde dokonca s vytlačenými žemľami, s orestovanou cibuľou, cesnakom, majoránkou, mletým čiernym korením, i novým korením a upečie sa - kde ako, my neobľubujeme pľúca, tak som ich nepridala.