Prekladané smotanovo - oškvarkové pagáčiky

Čakáte návštevu? Pripravte pre nich tieto úžasné oškvarkové pagáčiky 🙂 Budú však vynikajúcou prílohou k sýtejším polievkam na kyslo a rovnako i k rôznym gulášom.

Ingrediencie

  • 600 gramov hladkej múky extra špeciál 00
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 30 gramov čerstvého droždia
  • 1 čajová lyžička cukru kryštál
  • 50 ml vlažného mlieka
  • 300 gramov domácich oškvarkov aj s masťou
  • soľ do oškvarkov podľa chuti
  • 1 kus vajce do cesta
  • 150 gramov čerstvého masla
  • 200 ml hustej kyslej smotany
  • 1 vajce na potretie pagáčikov

Inštrukcie

  1. Domáce oškvarky nemelieme, len ich posekáme ostrým nožom na malé kúsky, ktoré budú dobre cítiť na jazyku a pagáče budú oveľa chutnejšie ako s mletými oškvarkami.
  2. Posekané oškvarky premiešame s domácou bravčovou masťou a podľa chuti osolíme, odložíme do chladničky, kým pripravíme cesto.
  3. Do misy robota dáme hladkú múku, premiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál, zalejeme asi 50 ml vlažného mlieka, necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút, k vykysnutému kvásku pridáme vajce, zmäknuté maslo, pokrájané na kocky, kyslú smotanu a miesime najprv na stupni rýchlosti č. 1 desať minút, potom ešte na stupni rýchlosti č. 2 dalších päť minút, kým nedostaneme pružné lesklé nelepivé polomäkké cesto, ktoré bez ďalšieho kysnutia vyklopíme pomocou stierky na pomúčenú dosku.
  4. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1,5 cm.
  5. Cesto rovnomerne potrieme posekanými oškvarkami s masťou tak, že po obvode necháme asi 2 cm široký voľný pás a natreté cesto preložíme zhora do stredu o 1/3 - tinu, cez ktorú preložíme zdola nahor do stredu daľšiu tretinu cesta, čiže máme na sebe 3 vrstvy na sebe, potom rovnako prekladáme cesto z bokov cez seba, čiže vo výsledku bude na sebe 9 vrstiev cesta.
  6. Preložené cesto s oškvarkami prikryjeme čistou utierkou a necháme 30 minút odpočívať, po tejto dobe zložené cesto opäť rozvaľkáme a znovu poprekladáme, tento postup zopakujeme celkom 3x. Ak by ste mali doma teraz príliš teplo, spokojne odložte cesto do chladničky odpočívať, bude kysnúť aj tam a budete mať istotu, že tuk sa nerozpustí v tomto teple a náplň nevytečie.
  7. Napokon naplnenené a poprekladané cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 cm, bez dalšieho kysnutia pomúčenou formičkou vykrojíme okrúhle pagáčiky, na ktorých pomocou mriežky na zemiaky rýchlo a jednoducho vytvoríme rýhovanie na povrchu pagáčikov, môžeme spraviť peknú mriežku aj ostrým nožom.
  8. Pagáčiky zaguľatíme otáčavým pohybom medi dlaňami a preložíme na plech vystlaný teflonovým papierom, povrch pagáčikov potrieme pomocou mašľovačky rozšľahaným vajcom. Ihned vložíme do vopred predohriatej rúry, do ktorej sme dali na spodok hrnček s vriacou vodou.
  9. Pečieme na strednom rošte 20 minút pri teplote 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, až pagáčiky budú peknej zlato - hnedej farby.
  10. Upečené pagáčiky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke. S cestom sa výborne pracuje, vdaka kyslej smotane pagáčiky krásne držia tvar, sú vláčne a mäkké i na druhý deň, použila som vykrajovač o priemere 7 cm, z tohoto množstva som upiekla 40 kusov pagáčov, s menším vykrajovačom môžete upiecť až 80 kusov.

Poznámky k receptu

Tieto pagáčiky sú mimoriadne chutné, mäkučké, krásne lístkujúce, s kúskami oškvarkov, ktoré príjemne cítiť na jazyku, dlhšie zostanú čerstvé, sú také ako ako po upečení, sú výbornou chuťovkou, môžeme podávať samostatne ako pohostenie pre návštevy k vínu alebo sú perfektnou prílohou k sýtejším polievkam na kyslo alebo k rôznym gulášom.