Vytlačiť

Pomaly pečená domáca kačka s jablkom

Prišiel čas, kedy sa pečú kačky rôznym spôsobom, mne sa veľmi osvedčil pomalý spôsob pečenia.

Ingrediencie

  • Domáca kukuricou vykŕmená a vypitvaná kačka o váhe 3200 g
  • soľ podľa potreby
  • celá rasca podľa chuti
  • 1 kyslejšie jablko
  • 50 ml 33% - tnej sladkej smotany na potieranie
  • 100 ml studenej vody na podliatie

Inštrukcie

  1. Domácu kukuricou kŕmenú kačku zabijeme, vypustíme krv, kačku namočíme do horúcej vody a ešte teplú ošklbeme z peria.
  2. Ošklbanú kačku na chvíľu dáme do chladničky, aby úplne vychladla a potom vypitveme, nie skôr, aby sa pečeň nerozpadla. Z vypitvanej kačky odrežeme hlavu, zobák, vyberieme oči, odrežeme krk a krídla, z krku vyrežeme gágor, krk rozsekneme na menšie časti, zo stehien odsekneme a očistíme hrabáky, očistíme žalúdok, odstránime z neho nožom vnútornú výstelku aj s obsahom a očistený žalúdok prerežeme na polovicu, očistíme srdce, z pečene odstránime opatrne žlčník a cievnu stopku.
  3. Vnútornosti, krídla, krk, hrabáky a hlavu zabalíme do mikroténového vrecka, očistenú pečeň zabalíme zvlášť a odložíme do mrazničky, z drobov bude výborná polievka, z pečene na slávnostnú príležitosť pripravíme foie gras.
  4. Z kačky na trtole vyrežeme tukovú žľazu, aby sme mali čistého Biskupa. Kožu na kačke šikmo niekoľkokrát rovnobežne narežeme, ale len po mäso, aby sa ľahšie vypiekol tuk, kačku zvnútra i zvonka poriadne nasolíme, vložíme do pekáča a odložíme na 24 hodín do chladničky, aby soľ presiakla i do mäsa.
  5. V deň pečenia kačku vyberieme z chladničky, necháme zohriať na izbovú teplotu, opláchneme pod prúdom studenej vody od prebytočnej soli, poutierame do sucha papierovou kuchynskou utierkou, okoreníme zvonka i zvnútra celou rascou, do brušnej dutiny vložíme polovice neošúpaného jablka zbaveného stopky a jadrovníka, jablko kačku úžasne ochutí.
  6. Kačku vložíme späť do pekáča prsiami nadol do pekáča, podlejeme asi 100 ml studenej vody a dáme piecť nezakrytú do rúry vyhriatej na 160 stupňov C, pečieme pri tejto teplote 4 hodiny.
  7. Kačku počas pečenia priebežne hojne prelievame výpekom, ked je na chrbte kačka už do červena, opatrne ju obrátime tak, aby bola prsiami nahor a dopečieme - ešte asi 2 hodiny za častého prelievania výpekom.
  8. Asi 15 minút pred koncom ju každých 5 minút potierame mašľovačkou so sladkou smotanou, aby bola kožička vypečená pekne do červena a do chrumkava a po 6 hodinách pečenia sa nám kačka takto "zbehla". 😀
  9. Môj priateľ a ani ja sme to nevydržali a ešte za horúca sme si odlúpili kúsok tej úžasnej krásne vypečenej kožičky a kým upečená kačka chladla, tak sme si na nej pochutnávali na krajci čerstvo upečeného chlebíka 😀
  10. Upečenú kačku som necháme prikrytú alobalom odpočívať asi 20 minút, aby sa v mäse ustálili všetky šťavy a potom som ju naporcujeme, masť zlejeme a odložíme do zaváraninového pohára - bude vynikajúca na dobrý domáci chlebík.
  11. Ešte horúce porcie upečenej kačky položíme na tanier i s čerstvo uvarenými a na plátky pokrájanými žemľovými knedľami, ktoré bohato prelejeme chutným výpekom z kačky a priložíme misu práve dokončenej dusenej červenej kapusty na karameli na sladko-kyslo, aby si mohol každý sám nabrať podľa seba, koľko mu len bude chutiť.Takto pomaly pečená kačka má šťavnaté úžasne chutné mäsíčko, ktoré je mäkkučké, samo sa oddeľuje od kosti a kožička je krásne vypečená do červena a do chrumkava.

Poznámky k receptu

Prakticky s tým nie je žiadna práca, pečie sa samo a za ten čas sa ľahko pripravia obe prílohy. K tejto kačke servírujeme kvalitné lahodné víno Cabernet Sauvignon Rose.