Pečené francúzske kura podľa Julia Child

Pečené francúzske kura podľa Julia Child

Ingrediencie

  • 2200 gramov kukuričného francúzskeho kuraťa
  • 3 kusy citróna
  • citrónová šťava z 3 kusov citróna
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 3 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1000 gramov zemiakov
  • 2 hlávky hlávkového šalátu

Inštrukcie

  1. Kúpime pekné kukuricou kŕmené francúzske kura, mala som kukuricou kŕmené kura z údolia Auge o váhe 2 300 gramov, kukuricou kŕmené francúzske kura sa dá kúpiť u nás v Metre alebo v Makre v Čechách, môže byť aj kvalitné kukuričné domáce kura zo sedliackeho dvora, ak máte tú možnosť. Kura kuchynsky upravíme, dočistíme od chĺpkov, zbytkov peria, vyrežeme mazovú žľazu na trtole /Biskupe/, odrežeme krk, odstránime pažerák a hrtan, odsekneme hrabáky, upravíme krídla odseknutím špičiek, umyjeme a osušíme.
  2. Takto upravené kura poriadne osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením zvonku i zvnútra a necháme odpočívať, kým pripravíme ostatné.
  3. Umyjeme citróny, polovicu pokrájame na dieliky a odstránime semienka, odkrojíme konce, z polovice citrónov vytlačíme šťavu, očistíme cibuľu a cesnak, cibuľu pokrájame na mesiačiky, cesnak ponecháme vcelku, umyjeme vetvičky čerstvého rozmarínu a čerstvého tymiánu, osušíme.
  4. Do brušnej dutiny vložíme cesnak, tymián a rozmarín, vložíme dieliky citróna, vlejeme polovicu citrónovej šťavy, zviažeme potravinovým povrázkom nohy stehien k sebe, takto upravené kura položíme do hrnca na lôžko z cibule.
  5. Krídla zasunieme pod kura, kura prelejeme olivovým olejom a zvyšnou citrónovou šťavou.
  6. Hrniec s pripraveným kuraťom vložíme piecť do rúry vyhriatej na 204 stupňov, pečieme celkom 1 hodinu a 15 minút, keby počas pečenia rýchlo hnedlo, prikryjeme kura fóliou.
  7. Kým sa kura pečie, očistíme menšie zemiaky, ktoré ponecháme vcelku a umyjeme listový šalát. Asi 20 minút pred dopečením kuraťa, pridáme očistené zemiaky a dopečieme.
  8. Upečené kura vyberieme z rúry, kura prikryjeme alobalom, necháme 30 minút odpočívať, zlejeme vypečenú šťavu a spolu so zeleninou prepasírujeme ručne cez husté sitko do hrnčeka, ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením, prešľaháme ručným šľahačom, touto šťavou podlievame potom jednotlivé porcie upečeného kurčaťa.
  9. Hotové horúce kura servírujeme na servírovacej mise vcelku na listoch šalátu spolu s upečenými zemiakmi s dielikmi citróna, porcujeme priamo na servírovacej mise. každému naložíme na tanier porciu, ktorá mu chutí a šťavu podávame zvlášť v omáčniku.

Poznámky k receptu

Ide o vynikajúci recept slávnej pani Julia Child, manželky amerického veľvyslanca vo Francii, ktorá fantasticky varila, je uznávanou osobnosťou francúzskej kuchyne, dnes by mala 104 rokov, jej recepty sú síce náročné na čas i suroviny, varia sa však na celom svete. Tento recept nie je tak veľmi náročný ako ostatné, kura je krásne prevoňané a ochutené cesnakom, citrónom a bylinkami, mäsíčko je jemnučké, mäkké ako masielko, je úžasne chutné a na povrchu je do chrumkava vypečená kožička, chuť jemného mäska zvýrazní preliatie šťavičkou z výpeku, kto vyskúša jej recept, určite neoľutuje.