Paradajková polievka z lúpaných paradajok
Toto nie je polievka z pretlaku, alebo kečupu. Toto je paradajková polievka zo zrelých paradajok. V každej lyžičke polievky cítiť intenzívnu chuť raja. Zaručene ničím nepripomína polievku zo školskej jedálne. Tú som nemusel, ale túto milujem.
Ingrediencie
  • 2 PL masla
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • l úpané paradajky v konzerve 2x 400g
  • 400 ml vody
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 50 g kryštálový cukor
  • 1 PL strúhanky
  • parmezán na posypanie
Inštrukcie
  1. Paradajky majú tú vlastnosť, že sa dokážu veľmi dobre kozervovať bez pridania konzervačných látok.
  2. Všetko totiž už obsahujú prirodzene a preto nie je problém použiť paradajky z konzervy, sú vynikajúce a často oveľa lepšie, ako čerstvo kupované v hypermarkete, lebo do konzervy musia ísť už zrelé paradajky, kdežto do hypermarketu idú ešte zelené, nezrelé a zrejú až cestou na pulty.
  3. Pravdepodobne najjednoduchšia a najrýchlejšia hustá polievka v strednej Európe (ak sa pripravuje z konzervy, tak je ešte jednoduchšia).
  4. V hrnci na troške masla orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  5. Trošku viac, ako len do sklovita. Musí trošku chytiť farbu - nie pripáliť.
  6. Nakrájené olúpané paradajky vylejeme do hrnca. Konzervy ešte prepláchneme vodou (400ml) a túto vodu nakoniec tiež vylejeme do hrnca. V hrnci teda máme paradajky a vodu v pomere 2:1.
  7. Pridáme cukor a nakrájanú mrkvu (ideálne štvrťky kolieska - lepšie sa bude mixovať). Privedieme do varu a veľmi pomaličky varíme 10-15 minút. Záleží hlavne od toho, akú máme mrkvičku.
  8. Ak je mrkva čerstvá a mladá, stačí 10 minút. Ak je staršia, treba 15. Po uvarení mrkvy priamo v hrnci všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Metličkou zamiešame strúhanku. Polievky získa zaujímavú štruktúru, prejaví sa na vnímaní chuti.
  9. Na tanieri ešte posypeme syrom. Mne osobne chutí parmezán (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, alebo Pecorino), ale môže byť aj Eidam, alebo komu aký chutí.