Vytlačiť

Papriková pomazánka - AJVAR

Zaváraná papriková pomazánka - domáci AJVAR - ako povedal môj kamarát Mário - je to FAMÓZNE 🙂

Ingrediencie

  • 3 kg červená paprika radšej si kúpte 3,6 kg, lebo budete mať odpad,
  • 70 g rozpučený cesnak
  • 40 g soľ
  • 40 g cukor
  • 1,5 dl olej
  • 1,5 dl paradajkový pretlak
  • 0,5 dl ocot.

Inštrukcie

  1. Papriku pomelieme na mäsovom mlynčeku s menšími otvormi. Pridáme ostatné suroviny, privedieme do varu a 25 minút varíme tak, aby len MIERNE VRELO. Potom vriace naložíme do zaváracích pohárov (1 cm pod okraj) a sterilizujeme vo vode tak, aby bola vriaca voda tak 1 cm od vrchnákov. Sterilitujeme ďalších cca 20-25 minút.
  2. STERILIZÁCIA - FINTA
  3. Sterilizácia spočíva v odstránení vzduchu z pohára. Ak chcete mať dokonale vysterilizovanú pomazánku (AJVAR), urobte to tak, že naložíme vriaci AJVAR do pohára, prikryjeme vrchnákom, ale ešte nezatvárame. Naložíme najprv vriaci AJVAR aj do druhého pohára a až potom zatvoríme prvý pohár. Za ten čas, ako naložíme do druhého pohára, sa zohreje vzduch v prvom pohári a horúci vzduch sa sám z pohára vytlačí - dokonalý proces. Takto pokračujte, kým všetko nie je v pohároch....

Poznámky k receptu

Pomazánka sa hodí na zemiakové placky, vajíčkový chleba, na chlebíčky, k párkom, na praženicu, na pizzu, k varenému mäsku, proste všade tam, kde by ste použili kečup, horčicu, tatarku, alebo strúhaný smotanový chren 🙂