Originál židovské macesové knedličky do polievky

Macesové knedličky sa dávajú do Zlatej slepačej polievky - Goldene joich. Sú spájané so židovským sviatkom Pesach, čo je židovská Veľká noc, ale pripravujú sa aj kedykoľvek inokedy. Dakujem židovskému šéfkuchárovi, ktorý ma ich naučil variť, ako aj z

Ingrediencie

  • 150 gramov nadrveného macesu
  • 3 vajcia
  • 3 lyžice rozpustenej husacej masti
  • 120 ml slepačieho vývaru /nie bujón z kocky/
  • vývar slepačí na varenie knedličiek podľa potreby
  • soľ podľa chuti
  • 2 až 3 štipky mletého čierneho korenia
  • 2 až 3 štipky mletého zázvoru
  • 2 - 3 štipky mletého muškátového kvetu

Inštrukcie

  1. Maces nalámeme na menšie kúsky a nadrvíme ho pomocou valčeka na cesto, vložíme do misy.
  2. V inej miske rozšľaháme vajcia s husacou masťou a premiešame ho s macesom, ktorý osolíme a okoreníme uvedenými koreninami.
  3. Zmes nesmie byť ani príliš hustá - uvarené knedličky by boli tvrdé a nesmie byť ani riedka, knedličky by sa počas varenia rozpadli.
  4. Dohustíme pridaním macesu, nariedime vývarom do konzistencie, aby sa dali tvarovať knedličky.
  5. Macesovú masu necháme 1 hodinu stáť a potom vlhkými rukami tvarujeme knedličky o čosi väčšie ako vlašský orech, varením značne zväčšia svoj objem.
  6. Knedličky varíme miernym varom prikryté pokrievkou v slepačom vývare asi 10 minút. Počas varenia neodkrývať a nenakúkať do hrnca!!!
  7. Hotové knedličky vkladáme priamo do horúcej polievky alebo ich servírujeme zvlášť na podnose a každý si naberie sám podľa chuti.
  8. Knedličky môžeme variť aj v osolenej vode, potom ich robíme väčšie a podávame ich ako prílohu k jedlám na šťave. Správne uvarené knedličky majú byť ľahučke, nadýchané a rozplývajú sa na jazyku.