Vytlačiť

Ochlebník

dobrý ... 🙂

Ingrediencie

  • 1 šálka múka hladká T650 väčšia
  • 1 šálka múka žitná celozrnná väčšia
  • 30 g droždie
  • 1 hrsť staršia chlebová striedka
  • 1 ks zemiak surový
  • 100 g slanina údená
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 KL cukor kryštal.
  • soľ hrubá
  • rasca
  • voda podľa potreby

Inštrukcie

  1. Najskôr si zarobíme kvások: droždie utrieme s cukrom, pridáme chlebovú striedku a vlažnú vodu. Necháme kvások nakysnúť.
  2. Zmiešame obe múky, pridáme nastrúhaný surový zemiak, kvások, soľ, razcu a s vlažnou vodou vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti.
  4. Každú časť roztlačíme na placku (na vymastenom plechu alebo tiež vymastenom pečiacom papieri), poukladáme a povtláčame nakrájanú údenú slaninu, nakoniec posypeme hrubou soľou a upečieme.
  5. Upečené ochlebníky potrieme pretlačeným cesnakom zavareným vo vode.