Liptovská kyslá (zo šťavy z kyslej kapusty)

Toto nie je polievka, toto je elixír života - bazlam. Takto som sa ju naučil pripravovať ja.

Ingrediencie

  • 1 liter vody z kyslej kapusty
  • 3 litre studenej vody
  • 5-6 mrkiev
  • 5-6 zemiakov
  • 2 hovädzie bujóny
  • 1 čl soli
  • 2 PL paradajkový pretlak

Inštrukcie

  1. Vodu aj so šťavou dáme zovrieť. Pridáme očistenú mrkvu, zemiaky, rajčinový pretlak a všetko ostatné. Privedieme do varu a varíme tak 40 minút.
  2. V tejto vode sa zvykne variť aj údené mäsko (bravčový šál, pliecko) a podáva sa s BÁBKOU.
  3. BÁBKA:
  4. 2 stredne tvrdé rožky nakrájať nadrobno (niekde rožky nedávajú). Pridať 2 vajíčka, 3-4 PL polohrubej múky 2-3 strúčiky popučeného cesnaku, 1/2 čl soli. Ja pridávam aj petržlenovú vňať, ale to už je môj "tuning".
  5. Z tohoto vymiešame cesto a pomocou polievkovej lyžice tvarujeme také malé knedlíky (bábku). Pred dovarením hádžeme do POLIEVKY a necháme 3-4 minúty prevrieť.