Vytlačiť

Kváskový zemiakový chlieb zo špaldovej múky

Recept na veľmi chutný kváskový zdravší chlieb zo špaldovej múky so zemiakmi, ktorý zostane dlhšie vláčny a čerstvý ako v deň pečenia.

Ingrediencie

  • Na rozkvas:
  • 1 polievková lyžica aktívneho ražného kvásku
  • 150 gramov špaldovej chlebovej múky T 630
  • 150 gramov vlažnej vody
  • na chlieb:
  • 300 gramov hotového rozkvasu
  • 160 gramov v šupke uvarených nastrúhaných vlažných zemiakov
  • 400 gramov hladkej špaldovej múky T 630
  • 300 gramov hladkej svetlej pšeničnej chlebovej múky T 650
  • 450 ml vlažnej vody
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička celej rasce

Inštrukcie

  1. Do misy robota dáme 1 polievkovú lyžicu aktívneho ražného kvásku - recept TU: http://www.sefkuchari.sk/index.php?a=opre&rid=1225 Ku kvásku pridáme 150 gramov hladkej chlebovej špaldovej múky T 630 a 150 ml vlažnej vody, spolu prešľaháme vidličkou a máme pripravený rozkvas na náš chlieb.
  2. Misu zabalíme do igelitovej tašky a necháme voľne na pulte rozkvas pracovať 12 hodín, najlepšie na noc. Ráno pridáme k vykysnutému rozkvasu 450 gramov vlažnej vody, poriadne spolu prešľaháme vidličkou, prisypeme 400 gramov preosiatej špaldovej chlebovej hladkej múky a 300 gramov svetlej pšeničnej chlebovej hladkej múky T 650, pridáme 160 gramov uvarených vlažných nastrúhaných zemiakov, osolíme 20 gramami soli, okoreníme lyžičkou celého kmínu a pomocou miesiacich hákov vymiesime v robote na mäkšie hladké cesto.
  3. Každých 10 minút prvú hodinu cesto odspodu od okrajov misy špachtľou podvihneme, preložíme do stredu a stlačíme v strede v mieste preloženia, zakaždým misu pootočíme a opakujeme kolom dookola ten istý postup, prekladanie cesta počas hodiny spravíme celkom 6 x za sebou v 10 minútových intervaloch.
  4. Misu s cestom zabalíme do igelitovej tašky a necháme voľne kysnúť na pulte 1 hodinu, vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, pomúčenými rukami rovnomerne roztiahneme do oválu, ktorý zrolujeme ako závin a vytvarujeme na veľkosť ošatky, ošatku dobre pomúčime a vložíme do nej vytvarované cesto, povrch cesta posypeme múkou.
  5. Znovu zabalíme do igelitovej tašky a cesto necháme voľne kysnúť na pulte asi 2 hodiny, kontrolujeme počas tejto doby, vykonáme palcový test, palcom spravíme v ceste jamku a ked sa jamka už len lenivo vracia späť, vyhrejeme rúru na 220 stupňov C, do stredu dáme prázdny plech a na spodok položíme prázdny pekáč, aby sa tiež vyhriali na túto teplotu.
  6. Chlieb z ošatky opatrne vyklopíme na teflonovú fóliu, prenesieme na vopred vyhriaty plech, vložíme piecť do rúry a do pekáča na spodku rúry nalejeme vriacu vodu, dvierka rúry rýchlo zavrieme, aby neunikla para, ktorá sa vytvorila. Pri tejto teplote pečieme prvých 10 minút, potom teplotu rúry znížime na 200 stupňov C a pečieme ešte 50 minút.
  7. Upečený chlieb vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke. Vychladnutý chlieb pokrájame na krajce a môžeme ho podávať ako prílohu k rôznym jedlám alebo samostatne s pomazánkami, paštétami, šunkou, rôznymi údeninami a podobne.

Poznámky k receptu

Špaldový chlieb je oveľa zdravší, je vynikajúci pre chorých , ale aj zdravých ľudí, má príjemne orieškovú chuť, kváskový chlieb môžu konzumovať aj všetci tí, ktorí nesmú z akejkoľvek príčiny droždie. Tento chlieb má chrumkavú kôrku a nadýchanú vzdušnú mäkkú striedku s početnými okami, vydrží viac dní čerstvý ako v deň pečenia a je vláčny vdaka pridaným zemiakom, má výbornú príjemne orieškovú chuť.