Kurča pečené na slanine

Ingrediencie

  • 1 očistené kurča vcelku
  • 150 g údenej slaniny
  • 100 g masla
  • soľ paprika, koreniny podľa chuti
  • 2,5 dl vody

Inštrukcie

  1. 50 g slaninky použijeme na prešpikovanie kuracích pŕs. Zostávajúcu slaninu narežeme na plátky a každý plátok z boku narežeme na pásiky tak, aby sa pásik úplne nerozrezal. Vytvoríme tak vejáriky.
  2. Z masla odrežeme dva hrubšie plátky, ktoré vsunieme na prsiach pod kožu. Kurča dobre nasolíme, napaprikujeme a nakoreníme - zo všetkých strán aj z vnútra. Vložíme do pekáča, podlejeme vodou, na vrch kurčaťa položíme vejáriky slaniny a prúžky zostávajúceho masla.
  3. Vložíme do rúry na 180 °C a upečieme do mäkka. Občas kurča pretočíme. Vtedy z vrchu odoberieme plátky slaniny a po obrátení kurčaťa ich zasa položíme na vrch. Posledných 15 - 20 minút zvýšime teplotu na 225 °C a dopekáme kožu do chrumkava.
  4. Podávame s dusenou ryžou a kompótom.