Vytlačiť

Krásny hustý domáci žihľavový med

Okrem toho, že je dobrý, je aj liečivý. Pozitívne pôsobí na krvný obraz, podporuje tvorbu červených krviniek.

Ingrediencie

  • 100 g žihľavových končekov posledné 3 poschodia lístkov
  • 1 kg cukru
  • 1,5 l vody
  • 3 citróny

Inštrukcie

  1. Žihľavu zbierame po daždi, alebo na mieste, kde je krásna čistá, aby sme ju nemuseli umývať. vložíme do studenej vody, pridáme kôru z troch citrónov, a aj tie citróny nakrájané na tenké kolieska. Privedieme do varu na ma miernom plameni varíme tak 10 minút. Necháme vychladnúť a 24 hodín odpočívať v komore.
  2. Na druhý deň scedíme, pridáme cukor a varíme, kým sa nám nezredukuje zhruba na polovicu (ja som varil 3 hodiny). Najprv je hmota svetlá, neskôr začne tmavnúť.
  3. Ako zistíme, že je hotový a bude hustý ? Potrebujeme digitálny teplomer. Voda za bežných okolností vrie pri teplote 100 stupňov. Pokiaľ je v nej ale cukor, tak od množstva cukru záleží ako sa zvýši táto teplota.
  4. Po odparení dostatočného množstva vody sa teplota bodu varu zvýši a keby sme odparili dosť vody, teplota bodu varu by vybehla aj na 150-200 stupňov.
  5. Toľko mi ale nechceme. Nám stačí, aby teplota bodu varu (teda teplota tejto zmesi) vybehla na 117-118 stupňov. Pri tejto teplote máme istotu, že po vychladnutí bude med hustý. Je jedno, či varíte pomalšie (ale dlhšie), alebo divoko (a kratšie), jednoznačným ukazovaťeľom toho, že ste skončili, je teplota 117-118 stupňov celzia. Na sterilizovanie použijeme metódu SUCHÝ DUNCT.
  6. Suchý dunct: Med privedieme do varu (ešte stále nám vrie) a plníme (1 cm pod okraj) do zohriatych pohárov.
  7. Po naplnení ihneď položíme vrchnák, ale nezatvárame, počkáme tak 20 sekúnd (zatiaľ naplníme druhý pohár (tretí, štvrtý...). Za tých 20 sekúnd sa zohreje vzduch medzi medom a vrchnákom a sám sa vytlačí (vzduch). Až teraz zatočíme vrchnák a necháme prikryté pomaly vychladnúť.

Poznámky k receptu

PS: Niekto bude možno oponovať, že ako môže byť niečo s takým množstvom cukru zdravé. Med nezjeme naraz všetok, dlhým varom sa zničí hlavne vitamín C, ale ten máme zastúpený dosť bohato v zelenine. Pri rozumnom dávkovaní naozaj môže pomôcť. 1 čajová lyžička na pohár teplého čaju určite nespôsobí precukrenie organizmu u človeka, ktorý netrpí cukrovkou.