Kisir - turecký šalát z bulguru a zeleniny

Zdravý turecký šalát z čerstvej zeleniny a z bulguru

Ingrediencie

  • 250 gramov bulguru
  • 400 ml vriacej vody na zaliatie bulguru
  • 0,5 kusu uhorky hadovka
  • 4 kusy jarnej cibuľky aj s vňaťou
  • 2 kusy čerstvých paradajok
  • 1 kus čerstvej červenej kápie
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 5 polievkových lyžíc paradajkovej šťavy
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Inštrukcie

  1. Paradajky umyjeme, prekrojíme na polovicu, zbavíme jadierok a pokrájame na malé kocky.
  2. Papriku zbavíme jadrovníka, semienok a žiliek, umyjeme a pokrájame na malé kocky.
  3. Uhorku umyjeme, odkrojíme oba konce a pokrájame na malé kocky.
  4. Jarnú cibuľku očistíme a pokrájame aj s vňaťou na kolieska. Petržlenovú vňať umyjeme a posekáme na jemno.
  5. V miske zmiešame paradajkovú a citrónovú šťavu s olivovým olejom.
  6. Do hrnca nasypeme bulgur, zalejeme vriacou vodou, prikryjeme hrniec pokrievkou, necháme bulgur napučať a zmäknúť - asi 15 minút.
  7. K mäkkému bulguru primiešame zmes olivového oleja, citrónovej a paradajkovej šťavy, vmiešame pokrájanú zeleninu, osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
  8. Kto má rád pikantné, môže pridať pálivú papriku a šalát máme pripravený na podávanie.

Poznámky k receptu

Kisir - turecký šalát z bulguru a zeleniny podávame ako samostatné jedlo s Ayranom, čo je veľmi obľúbený osviežujúci turecký nápoj z jogurtu zmiešaného so studenou vodou a so soľou. Kisir ideálne podávame ako ľahké jedlo na obed či večeru v horúcich letných dňoch. Kisir tiež môžeme podávať len ako šalát či chuťovku, alebo ako vynikajúcu prílohu ku grilovanému mäsu. Bulgur je nalámaná celozrnná pšenica rôznej veľkosti, ktorá je nazývaná aj ako turecká ryža, v podstate ide o cestovinu, patrí k zdravej výžive a je základom mnohých chutných jedál.