Vytlačiť

Jablkovo - maková štrúdľa s opraženými orechmi

Túto štrúdľu milujeme, je to jeden z našich starých rodinných receptov.

Ingrediencie

  • 1 domáce ručne
  • ťahané štrúdľové cesto alebo kvalitné kúpené ručne ťahané štrúdľové cesto
  • Maková náplň:
  • 120 gramov zomletého maku
  • 50 ml horúceho mlieka
  • 50 g cukru kryštál
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • na hrot noža mletej škorice
  • 2 lyžice rumu
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 až 2 lyžice studenej vody
  • Jablková náplň:
  • 750 g kyslejších jabĺk Granny Smith
  • 50 g ma sucho opražených na hrubo nasekaných vlašských orechov
  • šťava z 1 ks citróna
  • 60 ml rumu
  • 50 g cukru kryštál
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 30 g vlažného rozpusteného masla
  • práškový cukor na posypanie podľa chuti

Inštrukcie

  1. Najprv pripravíme náplň. Na hrubo posekané vlašské orechy opražíme na sucho na rozpálenej panvici a necháme úplne vychladnúť.
  2. Do menšieho hrnca nasypeme zomletý mak, zalejeme ho horúcim mliekom, premiešame a necháme 30 minút odpočívať, aby sa mlieko dobre vsiaklo a mak nabobtnal.
  3. K maku pridáme rum, cukor kryštál, na hrot noža mletej škorice, vanilínový cukor, vaječný žĺtok a spolu dobre premiešame, makovú náplň máme hotovú.
  4. Ak je náplň veľmi hustá, pridáme ešte 1 až 2 polievkové lyžice studenej vody, aby bola dobre roztierateľná.
  5. Kyslejšie jablká zbavíme stopky, umyjeme, osušíme, pokrájame na štvrtiny, ošúpeme, zbavíme jadrovníka, pokrájame ich na malé kúsky a dáme do misy.
  6. V tejto štrúdli najlepšie chutia malé kúsky jabĺk a nie kaša z nastrúhaných jabĺk. Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  7. Pridáme cukor, vanilínový cukor, mletú škoricu a premiešame, na záver vmiešame opražené vychladnuté vlašské orechy a znovu premiešame, máme hotovú aj jablkovú náplň.
  8. Pripravíme si domáce štrúdľové cesto alebo kúpime kvalitné ručne ťahané štrúdľové cesto.
  9. Štrúdľové cesto vytiahneme rukami potretými vlažným maslom do tenučka, hrubšie okraje odrežeme, cesto potrieme rozpusteným vlažným maslom tak, že po obvode vynecháme asi 4 cm voľný pás a pokladieme náplňou, najprv rovnomerne rozotrieme makovú náplň, na ktorú dáme pripravenú jablkovú náplň.
  10. Maková náplň výborne pohltí vlhkosť jabĺk. Štrúdľové cesto z oboch kratších strán prehneme ponad náplň, aby počas pečenia náplň nevytiekla, potom od širšej strany štrúdľu zrolujeme tak, aby spoj cesta bol naspodku štrúdle.
  11. Naplnenú štrúdľu opatrne prenesieme na plech vystlaný teflonovou foliou, povrch potrieme rozpusteným maslom, dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C, pečieme do ružova, čo trvá asi 20 až 25 minút.
  12. Upečenú štrúdľu vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a pokrájame na porcie asi 4 cm široké.
  13. Povrch posypeme práškovým cukrom a servírujeme k dobrej kávičke alebo k horúcemu čaju.

Poznámky k receptu

Táto štrúdľa je výbornou sladkou tečkou po dobrom sviatočnom obede. Prajem Vám Dobrú chuť 🙂