Jablkové čatni s čili

Ovocné lečo - aj tak by sa to dalo nazvať 🙂

Ingrediencie

  • 2 väčšia jablká
  • 1-2 PL kr. cukor
  • štipka soli
  • čili podľa chuti

Inštrukcie

  1. Jablká olúpeme a nakrájame na malé kocky.
  2. Dáme do hrnca a posypeme cukrom (podľa chuti a podľa kyslosti jabĺk. Čatní má byť naozaj sladké aj pálivé).
  3. Ak je treba, môžeme podliať máličko vodou, naozaj iba trošku, nemá byť z toho kompót. Ja nepodlievam vôbec, stojím pri tom a miešam.
  4. Jablká pustia za chvíľu dosť šťavy na to, aby sa nepripálili.
  5. Pridáme čili podľa chuti a podusíme cca 3-5 min. Toľko stačí jablkám aby boli mäkké. Pridať štipku soli a je to hotovo.

Poznámky k receptu

Je dobré nechať čatní prejsť do druhého dňa v chladničke, pikantnosť prejde až do jabĺk. Ja to podávam k pašteke, ku syrom, k prírodnému mäsu ..... Robím vždy čerstvé (v chladničke vydrží určite 2 týždne - viac nemám odskúšané ;-)), ale dá sa aj sterilizovať. Príprava nezaberie viac ako 15 min aj s lúpaním jabĺk.