Vytlačiť

Hovädzie líčka na smotane

Celý život v pohybe - hádam najjemnejšie hovädzie mäsko

Ingrediencie

  • 1 väčšia cibuľa
  • 40 g maslo
  • 1 čl mletej červenej papriky
  • 1/2 čl mletá rasca) alebo drvená
  • 2 bobkové listy
  • 4-5 ks nové korenie
  • hovädzí vývar alebo zeleninový
  • 1 kg hovädzích líčok
  • 250 ml smotana 33%
  • 2 PL hladkej múky
  • 1/2 čl soli
  • 2 PL octu
  • 3 PL kr.cukor.

Inštrukcie

  1. Na masle osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu - pridáme aj bobkový list a nové korenie (na začiatku s cibuľou). Potiahneme ju až do karamelu (začne meniť farbu na žltohnedú). Pridáme mletú papriku, len krátko (5-6 sekúnd) pomiešame, pridáme na plátky (ešte nie na kocky) nakrájané líčka, soľ, necháme zatiahnuť 10-15 sekúnd a podlejeme vriacim vývarom tak, aby sme mali tak 1 cm nad mäskom. Na miernom plameni pomaličky varíme tak 2 hodinky (akurát slabo vrie).
  2. Líčka vyberieme na tanier, zbavíme sa bobkového listu, nového korenia a šťavu rozmixujeme ponorným tyxčovým mixérom (rozbijeme cibuľa, ktorá sa nám ešte nerozvarila). Ku smotane pridáme ešte pol deci vody, hladkú múku (áno, tie 2 PL), dôkladne vymiešame (zátrepka) a pridáme do rozmixovanej šťavy. a privedieme do varu.
  3. Medzitým nakrájame líčka na kocky a keď nám šťava so smotanou zhustne, vrátime do nej líčka, pridáme cukor, ocot a necháme aspoň pol hodinku na spojenie chutí.

Poznámky k receptu

Podávame s cestovinami, haluškami, kdedľou, alebo dokonca aj s ryžou. Alebo len tak s čerstvým chlebíkom.