Vytlačiť

Domáca kysnutá žemľová knedľa

Vynikajúca príloha k pečenej kačke s kapustou, k rôznym pečeným mäsám na šťave, k zeleninovým a hubovým omáčkam

Ingrediencie

  • 500 gramov polohrubej múky
  • 15 gramov čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru kryštál
  • 1 l lyžička soli
  • 370 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • 200 gramov staršieho pečiva/toustového chleba pokrájaného na kocky o hrane 1 cm
  • 30 gramov čerstvého masla
  • voda na varenie knedlí podľa potreby
  • 1 lyžička soli do vody na varenie
  • slnečnicový olej na potretie knedlí

Inštrukcie

  1. Staršie pečivo alebo toustový chlieb pokrájame na prúžky a potom na kocky o hrane asi 1 cm. Do hrnca dáme čerstvé maslo, ked sa rozpustí a zohreje, pridáme kocky pečiva.
  2. Opražíme ich na masle do zlato - žlta a necháme úplne vychladnúť.
  3. Preosiatu múku v mise premiešame so soľou, do priehlbinky v strede múky rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál. Zalejeme droždie 100 ml vlažného mlieka a necháme na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  4. Ked kvások vykysne, pridáme 1 vajce a zvyšným vlažným mliekom vymiesime dôkladne rukami hladké lesklé pružné mäkšie cesto, miesime tak dlho,kým sa na povrchu nezačnú tvoriť pľuzgieriky - asi 20 minút.
  5. Prikryjeme cesto čistou utierkou, necháme na teple vykysnúť - asi 1 hodinu. K vykysnutému cestu pridáme opražené kocky pečiva na masle a zapracujeme ich do cesta.
  6. Cesto dáme na ľahko pomúčenú dosku, rozdelíme ho na polovicu, vytvarujeme z neho 2 knedle a prikryté čistou utierkou ich necháme ešte podkysnúť - asi 20 minút.
  7. Do väčšieho širšieho hrnca dáme osolenú vodu, privedieme do prudkého varu, vložíme obe knedle, trocha ich nadvihneme špachtľou, aby sa neprilepili a varíme otvorené - asi 10 minút, potom ich obrátime, ďalej ich varíme už prikryté pokrievkou, asi 7 -8 minút.
  8. Počas varenia knedle značne zväčšia svoj objem. Pokrievku po tejto dobe dáme dole, do knedlí pichneme ostrou dlhou drevenou špajdľou a ked špajdľa zostane čistá, knedle vyberieme obracačkou na podnos, popicháme ich vidličkou, aby sa odparili, počas toho ich ešte raz otočíme, aby sa odparili rovnomerne.
  9. Potrieme ich slabou vrstvou oleja, aby neokorali na povrchu.
  10. Pokrájame knedle pomocou nite na plátky, polejeme výpekom z pečenej kačky a ešte horúce ich podávame k upečenej kačke.

Poznámky k receptu

Knedle sú veľmi jemnej chuti, ľahučké ako páperie, s veľkými okami s chrumkavými žemľovými kockami. Ospravedlňujem sa za nekvalitné fotky, fotila som mobilom a nemala som potrebné svetlo. dakujem za pochopenie. Recept som pridala najmä pre iný postup. Recept na pomaly pečenú kačku TU: http://www.sefkuchari.sk/index.php?a=opre&rid=1221