Vytlačiť

Chlpaté knedličky s hríbom dubovým

Veľmi chutný sýty recept na chlpaté knedličky s hríbom dubovým.

Ingrediencie

  • 4 stredne veľké ošúpané uvarené a pretlačené zemiaky
  • 3 stredne veľké nastrúhané surové zemiaky
  • 1 vajce
  • polohrubá múka na zahustenie podľa potreby
  • 2 veľké hrste sušených dubákov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžičky sladkej mletej červenej papriky
  • čerstvo posekaná petržlenová vňať podľa chuti
  • 3 lyžice domácej bravčovej masti
  • vriaca osolená voda na varenie chlpatých knedličiek podľa potreby

Inštrukcie

  1. Sušený hríb dubový namočíme na 30 minút do teplej vody.
  2. Očistíme 4 stredne veľké veľké zemiaky, poktrájame na kocky a uvaríme ich v osolenej vode.
  3. Uvarené zemiaky scedíme, necháme odkvapkať dobre z vody a ešte teplé pretlačíme pomocou mačkadla na jednoliatu hmotu.
  4. Očistenú cibuľu pokrájame na kocky a opražíme na rozohriatej domácej masti, pridáme k ním scedený hríb dubákový a restujeme spolu do mäkka za občasného podliatia vodou z namočenia húb, osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a sladkou mletou červenou paprikou.
  5. K pretlačeným uvareným zemiakom pridáme 3 očistené a nastrúhané surové zemiaky, zmes výdatne osolíme, zemiaky potrebujú dosť soli, aby naše chlpaté knedličky mali aj chuť, pridáme celé vajce, premiešame a zahustíme takým množstvom múky, aby sme dostali tvarovateľné zemiakové cesto, ktoré je však dostatočne mäkké.
  6. Do vriacej osolenej vody pomocou polievkovej lyžice namočenej vo vriacej vody odkrajujeme knedličky, veľkosti asi 1/4 lyžice, to stačí, lebo dosť významne zväčšia svoj objem počas varenia.
  7. Občas premiešame, aby sa knedličky nezlepili a varíme od ich vyplávania na povrch vriacej vody približne 10 minút. Knedličky sa počas varenia nerozpadnú, čo zabezpečí pridané vajce do cesta. Uvarené knedličky scedíme a necháme dobre odkvapkať z vody, dáme ich do misy a ešte horúce premiešame s hríbovo - cibuľovou zmesou aj s tukom z ich restovania.
  8. Najlepšie je uvarené horúce knedličky dať do misy z jenského skla, ktoré dlho udrží knedličky s hríbami teplé.