Zemiakové pirohy s bryndzou

autor: hucko (portál www.sefkuchari.sk)
Zemiakové pirohy s bryndzou
Tradičný pokrm, ktorý napriek času nestratil na atraktivite. Lesk a sláva tohoto pokrmu sa znovu vracia.

Zloženie:
Na cesto:
450g zemiakov
350g hrubej múky
1 vajce
soľ

Na plnku:
150g zemiakov
200g bryndze
1-2 PL nasekaného kôpru, alebo pažítky
1 opražená cibuľa

100g bryndze na vrch + opražená slanina

Postup:
Všetky zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a pretlačíme. 150 gramov odložíme do plnky a zvyšok je na cesto. K zemiakom na cesto pridáme múku, vajíčka a štipku soli.

Suroviny na plnku dôkladne vymiešame.

Cesto vyvaľkáme na tenký plát, vykrajujeme takou šikovnou pomôckou na pirohy kruhy a doprostred umiestníme plnku. Pirohy zatvoríme touto pomôckou. Aby sa lepšie zalepili, môžeme po kraji prejsť mokrým prstom.

Hotové pirohy dáme variť do vriacej vody (inak sa neuvaria) na cca 5 minút (kým vyplávajú na hladinu). Vyberieme a na horúce pirohy dáme bryndzu (brydza sa mierne roztaví a vytvorí hniezda intenzívnej syrovej chute). Kto chce mať na vrchu bryndzu skôr v stave "omáčky", môže do nej pridať toľko isto kyslej smotany a až potom dať na pirohy. Vrch posypeme opečenou slaninkou. MŇAM.

A teraz BONUS: Ak si chceme pripraviť polotovar (mrazené pirohy), tak po uzavretí pirohov ich nedáme variť, ale ich necháme aspoň hodinku obschnúť a dáme v jednej vrstve zmraziť. Takto zamrazené pirohy dáme variť do vriacej vody priamo z mrazničky. Je veľmi malá pravdepodobnosť, že rozoznáte rozdiel od čerstvých. Niektoré potraviny sa dajú zamraziť a nestratia na kvalite a pirohy medzi ne patria. Dobrú chuť.

Zdroj: Sefkuchari.sk - nie len recepty