Morčacie stehno horné na zeleninke glazovanej na pomarančoch

autor: hucko (portál www.sefkuchari.sk)
Morčacie stehno horné na zeleninke glazovanej na pomarančoch
dusené pečené stehno a k tomu zvieža zelenina na pomaranči - skúste a neoľutujete.

Zloženie:
Mäso:
1 horné morčacie stehno (môže byť aj s kosťou)
1/2 litra vývaru (môže byť aj z bujóna)
2-3 strúčiky cesnaku
1 čl obľúbeného korenia na hydinu

Zeleninka:
2 PL masla
2 kaleráby
3-4 mrkvy
2-3 ružičky karfiolu
1-2 pomaranče (potrebujeme tak 1 dl šťavy)
1 kopcovitá PL cukru
1/2 čl soli


Postup:
Do Jenskej misy (áno je to JEN-ská misa a nie JÁN-ska. Pochádze z mesta JENA - podla toho má názov). položíme stehienko (alebo aj dve) z morky. Ochutíme našim obľúbeným korením. Ak je korenie bez soli, prisáme aj soľ. Stačí tak 1/2 čl na jedno stehno. Na vrch stehna položíme nakrájané plátky z 2-3 strúčikov cesnaku a podlejeme VRIACIM vývarom. Naozaj musí byť vriaci - skrátime dobu prípravy. Zakryjeme a hodíme do rúry na 180 stupňov tak hodinku a pol až dve hodiny.

... medzitým na kuchynskom stole ....

Mrkvu a kaleráb si ošúpeme, nakrájame na plátky a následne na rezance (gurmáni a profíci tomu hovoria JULIENNE). Karfiol si rozoberieme len na také menšie časti (asi ako polka vlašského orechu). Pomaranč vytlačíme do pohára.

Na panvici ropztopíme maslo, pridáme čerstvú nakrájanú zeleninu a trošku (dve minútky) popražíme (za stáleho miešania). Podlejeme pomarančovou šťavou (bez dužiny) a pridáme soľ aj cukor (nechceme predsa umrieť zdraví - to by bola škoda). Necháme zapariť pod pokrievkou tak ďalšie dve-tri minútky a následne odkryjeme a odkryté sem-tam premiešame, aby sme odparili tekutinu (pomaranč). Keď pomaranč odparíme, zeleninka je hotová. Tomuto procesu sa hovorí GLAZOVANIE a glazovať sa dá viacej vecí.

napr:
mini-cibuľky, nakrájané (tvrdšie) ovocie, zeleninka, uvarená fazuľka, (iné ma nenapadá). Glazovať môžeme ovocnou šťavou (v podstate akoukoľvek). Vždy pridáme trošku soli a viacej cukru, aby sme podčiarkli a vytiahli chuť. Verím tomu, že GLAZOVANIE si obľúbite a sami prídete na nové a neokukané a neobjedené prílohy a kombinácie.


Zdroj: Sefkuchari.sk - nie len recepty