Hovädzie líčka na smotane

autor: hucko (portál www.sefkuchari.sk)
Hovädzie líčka na smotane
Celý život v pohybe - hádam najjemnejšie hovädzie mäsko

Zloženie:
1 väčšia cibuľa
40g maslo
1 čl mletej červenej papriky
1/2 čl mletá (alebo drvená) rasca)
2 bobkové listy
4-5 ks nové korenie
hovädzí (alebo zeleninový) vývar
1 kg hovädzích líčok
250 ml smotana (33%)
2 PL hladkej múky
1/2 čl soli
2PL octu
3 PL kr.cukor.

Postup:
Na masle osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu - pridáme aj bobkový list a nové korenie (na začiatku s cibuľou). Potiahneme ju až do karamelu (začne meniť farbu na žltohnedú). Pridáme mletú papriku, len krátko (5-6 sekúnd) pomiešame, pridáme na plátky (ešte nie na kocky) nakrájané líčka, soľ, necháme zatiahnuť 10-15 sekúnd a podlejeme vriacim vývarom tak, aby sme mali tak 1 cm nad mäskom. Na miernom plameni pomaličky varíme tak 2 hodinky (akurát slabo vrie).

Líčka vyberieme na tanier, zbavíme sa bobkového listu, nového korenia a šťavu rozmixujeme ponorným tyxčovým mixérom (rozbijeme cibuľa, ktorá sa nám ešte nerozvarila). Ku smotane pridáme ešte pol deci vody, hladkú múku (áno, tie 2 PL), dôkladne vymiešame (zátrepka) a pridáme do rozmixovanej šťavy. a privedieme do varu.

Medzitým nakrájame líčka na kocky a keď nám šťava so smotanou zhustne, vrátime do nej líčka, pridáme cukor, ocot a necháme aspoň pol hodinku na spojenie chutí.

Podávame s cestovinami, haluškami, kdedľou, alebo dokonca aj s ryžou. Alebo len tak s čerstvým chlebíkom.

Zdroj: Sefkuchari.sk - nie len recepty