RECEPTY

mäso (303)
ryby a more (24)
bezmäsité (248)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (360)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)


Sója - exkurzia v továrni

autor: hucko        počet získaných bodov: 1        počet zobrazení: 554

Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?

Vediem krúžok varenia s deťmi a snažím sa ich raz za mesiac niekam vziať (exkurzia), aby videli gastronómiu v praxi. Buď je to nejaká lepšia reštaurácia, alebo rýchle občerstvenie, pizzéria, ... Tentokrát som ich ale zobral na miesto, kde sa potraviny vyrábajú a to priamo do firmy LUNTER v BANSKEJ BYSTRICI.

Samotnému vstupu do výrobných priestorov predchádzali neskutočné opatrenia. Zdravotný preukaz, ochranné plášte, návleky na nohy, hlavy, dezinfekcia rúk, ... toto všetko je úplná samozrejmosť a nevyhnutnosť pre vstup do výrobných priestorov.

Výrobný postup popíšem len v skratke, aby ste mali predstavu o tom, čo to vlastne TOFU je a z čoho sa pripravuje. Sója sa vo veľkých zásobníkoch nechá vo vode napučať. Tento proces trvá viac, ako 10 hodín. Takto napučaná sója sa pomelie, pridá sa voda, ktorá absorbuje bielkoviny a odstráni sa sušina. Sušina obsahuje veľké množstvo vlákniny a pridáva sa do nátierok, prípadne ju posúvajú ďalej iným firmám na ďalšie spracovanie. Na výrobu tofu sa používa získané sójové "MLIEKO". O chuti tu nemôžeme hovoriť - chutí ako vákuum - nijak - zatiaľ. Postup výroby TOFU je podobný, ako pri výrobe syra. Pridá sa syridlo, nechá sa istý čas pôsobiť, zrazenina sa rozbije, naleje do foriem a vytlačí sa prebytočná tekutina. Platne o veľkosti cca 50*80cm sa následne narežú na menšie tehličky a tie idú ďalej na dochucovanie, údenie, alebo v prípade čistého bieleho TOFU priamo na balenie.

Poznal som biele tofu a údené tofu. Považoval som to za jedlý papier. Avšak existuje veľké množstvo ochutených tofu, no keby Vám nechutilo, tak si ho môžete ochutiť podľa svojho vkusu, lebo TOFU preberá všetky chute. Môžete ho robiť na sladko aj na slano. Všade tam, kde používate mäso, alebo tvaroh, môžete použiť TOFU. Niekto by mohol namietať, že sója je geneticky modifikovaná. Áno, môže to byť pravda, avšak rozhodne nie pri TOFU od firmy LUNTER. Vyrába sa totiž zo sóje, ktorá je pestovaná na Slovensku a podmienkou je absolútna genetická čistota. Pán LUNTER začal vyrábať BIO produkt ešte pred tým, ako sa táto predložka začala pridávať pred potraviny.

FAKTY O FIRME LUNTER A o TOFU:
- Tofu sa vyrába viac ako 2000 rokov (pochádza z Japonska)
- Pán Lunter začal s výrobou TOFU preto, lebo vďaka nemu viliečil z rakoviny rodinného príslušníka.
- Sója na výrobu TOFU sa pestuje na Slovensku a nie je geneticky modifikovaná (nesmie byť)
- TOFU v receptoch dokáže nahradiť tvaroh, alebo mäso.
- TOFU obsahuje veľmi vysoký podiel bielkovín
- Firma LUNTER (ALFA-BIO) spotrebuje také množstvo vody, že si museli vykopať vlastnú studňu a vodu recyklujú.
- Údené TOFU je údené klasickým dymom a nie "mokrým dymom"
- Tofu na seba dokáže nabrať akékoľvek chute, sledké, slané a preto má veľmi široké využitie.
- TOFU a výrobky zo sóje neobsahujú laktózu
- Najobľúbenejšia nátierka je FRANCÚZSKA
- Existujú desiatky štúdií, ktoré pozvrdzujú veľkú účinnosť a silu sóje v boji proti rakovine (nie je to nová bylinka z džungle)

Ja som sa po exkurzii zastavil v potravinách a kúpil som si TOFU, aby som vyskúšal, ako je to s tou TOFU-TORTOU. Dal som ju ochutnať pár ľuďom a nik nedokázal určiť jej základnú surovinu - TOFU. A mali problém uveriť, keď som im to povedal. Ak chcete, môžete si recept vyskúšať aj Vy. Tu je: http://www.sefkuchari.sk/recept-1132-Cokoladovy-cheesecake-z-TOFU.html

Ak sa chcete dozvedieť viac o TOFU, verím tomu, že informácií nájdete dosť či už priamo na stránke výrobcu, alebo akejkoľvek inej stránke venujúcej sa zdravej výžive.








naspäť
Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...